Misja programu

Po pierwszej edycji programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy” zakończonej wielkim sukcesem nadszedł czas na nową odsłonę! Zapraszamy uczniów szkół podstawowych na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego odżywiania od nowej strony.

Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”, którego głównym pionem są Ekspedycje do miejsc, w których każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt marketów Tesco w całej Polsce od września stanie otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Odkryją, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.

Od uprawy do potrawy
Od uprawy do potrawy

Jakie są cele programu?

Dzięki uczestnictwie w programie uczniowie:

  • Zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
  • Będą mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
  • Nauczą się prawidłowego czytania etykiet i przekonają się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
  • Zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
  • Przypomną sobie informacje o piramidzie żywieniową wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
  • Zdobędą wiedzę o prawidłowym nawodnieniu organizmu - rola woda i ile dziennie wody należy spożywać wody).
  • Dowiedzą się jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności, zostaną włączeni w działania mające minimalizować to zjawisko na szkolnych korytarzach.

Dlaczego nauka przez praktykę jest ważna?

Z najnowszych badań wynika, iż co piąte dziecko w wieku szkolnym ma nadwagę. Tymczasem ciągle aż 37% dzieci uważa czekoladę za produkt niskotłuszczowy. Jednak braki w wiedzy nie są jedynym źródłem złego odżywiania. Uczniowie bardzo dobrze znają piramidę żywieniową, jednak nie są w stanie wykorzystać tej nauki w praktyce. Pojawia się paradoks – uczniowie wiedzą, co powinni jeść, ale mimo to sięgają po przysłowiowy czekoladowy batonik.

Program opiera się o „Ekspedycje” – wycieczki edukacyjne do miejsca – sklepu Tesco – w którym każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty. Chcemy zaprezentować najmłodszym różnorodność produktów i smaków oraz pokazać, że zdrowe odżywianie jest łatwe. Chcemy ich zachęcić i zainspirować do odkrywania ciekawych historii kryjących się za każdą etykietą. A wszystko to w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę!

Nowym elementem Programu są „Kluby Niemarnowania” do zakładania w szkołach. Jest to szereg działań, dzięki którym uczniowie mogą zdobyć wiedzę o tym jak nie marnować. Chcemy pokazać uczniom, że niemarnowanie nie tylko jest słuszne, a może być również bardzo ciekawe i fajne. Więcej o klubach znajdziecie pod linkiem. (zobacz zakładkę kluby).

Zasady programu

Program „Od uprawy do potrawy” to 3 główne aktywności, które każdy nauczyciel może dowolnie podejmować:

  • Wycieczki edukacyjne dla najmłodszych, zwane Ekspedycjami, do wybranych sklepów Tesco w całej Polsce. Do uczestnictwa zapraszamy uczniów i nauczycieli szkół podstawowych z miejscowości znajdujących się w pobliżu wskazanych sklepów, (zobacz mapę lokalizacji).
  • Materiały edukacyjne do pobrania, które są dostępne na stronie, może pobrać każdy zalogowany nauczyciel. Jest to seria bezpłatnych scenariuszy lekcji, które urozmaicą edukację z zakresu zdrowego odżywiania i nie tylko.
  • Kluby Niemarnowania, to nowość wprowadzona w II edycji Programu. W ramach klubów uczniowie wraz z nauczycielem mogą angażować się na różne sposoby w walkę z marnowaniem żywności, w tym wziąć udział w konkursie i wygrać atrakcyjne nagrody.

Zasady udziału są bardzo proste:

  • nauczyciel rejestruje się na stronie programu wypełniając specjalny formularz na stronie programu, rejestruje się na stronie programu,
  • na stronie głównej wybiera aktywności, w których chce wziąć udział (może uczestniczyć we wszystkich),
  • Zaczynamy zabawę

Szczegółowe informacje znajdują się w regulaminie oraz na podstronie „Pytania i odpowiedzi”.