Misja programu

Dwie poprzednie edycje programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy” zakończyły się wielkim sukcesem, nadszedł więc czas na nową odsłonę! Zapraszamy uczniów klas 0-4 szkół podstawowych oraz zerówek w przedszkolach na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego odżywiania bez marnowania od nowej strony.

Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”, którego głównym pionem są Ekspedycje do miejsc, w których każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt marketów Tesco w całej Polsce od października stanie otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Odkryją, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.

Od uprawy do potrawy
Od uprawy do potrawy

Jakie są cele programu?

Dzięki uczestnictwie w programie uczniowie:

  • Zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
  • Będą mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
  • Nauczą się prawidłowego czytania etykiet i przekonają się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
  • Zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
  • Przypomną sobie informacje o piramidzie żywieniową wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
  • • Poprzez aktywizujące zajęcia grupowe rozwiną przydatną umiejętność pracy w zespole.
  • Dowiedzą się jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności, zostaną włączeni w działania mające minimalizować to zjawisko na szkolnych korytarzach.

Dlaczego nauka przez praktykę jest ważna?

Można zaobserwować coraz większy poziom wiedzy dotyczącej zdrowego jedzenia. Uczniowie znają założenia piramidy żywieniowej, wiedzą, jakie produkty są zdrowe, jednak nie idzie za tym praktyka, która wiedzę zamienia w realne działania. Z badania „Przyszłość na talerzu” (2015) wynika, że aż 86% uczniów wie, że batoniki czekoladowe są niezdrowe, jednocześnie czekolada jest ulubionym produktem co czwartego badanego ucznia. 13% dzieci w wieku szkolnym marnuje jedzenie regularnie – tzn. przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? 83% wyrzuca je, ponieważ woli sięgnąć po słodycze lub przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. 70% nie lubi tego, co dostali na drugie śniadanie. Dlatego tak ważne jest, aby uczyć dzieci prawidłowych postaw w momencie, gdy uczniowie stają przed faktycznym wyborem – stoją w kuchni, w sklepie lub przy sklepiku szkolnym.

Odpowiedzią na ten problem są właśnie „Ekspedycje smaków”, które mają charakter gry terenowej – wycieczki do miejsca, w którym każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu. Wycieczka polegająca na smakowaniu, sprawdzaniu, testowaniu może wspomóc wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Natomiast Szkolne Kluby Niemarnowania Żywności to grupa rówieśników, która pod okiem nauczyciela w aktywny sposób walczy z problemem wyrzucania jedzenia każdego dnia w szkole, zakładając m.in. Bank wymiany kanapek.

Nowym elementem Programu są „Kluby Niemarnowania” do zakładania w szkołach. Jest to szereg działań, dzięki którym uczniowie mogą zdobyć wiedzę o tym jak nie marnować. Chcemy pokazać uczniom, że niemarnowanie nie tylko jest słuszne, a może być również bardzo ciekawe i fajne. Więcej o klubach znajdziecie pod linkiem. (zobacz zakładkę kluby).

Zasady programu

Program „Od uprawy do potrawy” to 3 główne aktywności, które każdy nauczyciel może dowolnie podejmować:

  • Wycieczki edukacyjne dla najmłodszych, zwane Ekspedycjami Smaków, do wybranych sklepów Tesco w całej Polsce. Do uczestnictwa zapraszamy uczniów i nauczycieli klas 0-4 szkół podstawowych oraz zerówek w przedszkolach z miejscowości znajdujących się w pobliżu wskazanych sklepów, (zobacz mapę lokalizacji).
  • Materiały edukacyjne do pobrania, które są dostępne na stronie może pobrać każdy zalogowany nauczyciel. Jest to seria 5 bezpłatnych scenariuszy lekcji, które urozmaicą edukację z zakresu zdrowego odżywiania i nie tylko.
  • Kluby Niemarnowania, w ramach których uczniowie wraz z nauczycielem mogą angażować się na różne sposoby w walkę z marnowaniem żywności w szkole. Nową formą przekazywania pozytywnych nawyków w planowaniu posiłków, jest edukacyjna gra planszowa „Zakupowe Mistrzostwa”, którą otrzyma pierwsze 100 klubów.

Zasady udziału są bardzo proste:

  • Nauczyciel rejestruje się na stronie programu, wypełniając specjalny formularz
  • Na stronie głównej wybiera aktywności, w których chce wziąć udział (może uczestniczyć we wszystkich).
  • Zaczynamy zabawę!

Szczegółowe informacje znajdują się w regulaminie oraz na podstronie „Najczęściej zadawane pytania”.