Świąteczne niemarnowanie
21.12.2018

Wielkimi krokami zbliża się świąteczny czas gotowania, a co za tym idzie duże ryzyko marnowania żywności. Jest to problem szczególnie dotkliwy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wyrzucamy bardzo dużo jedzenia, zapominając, że aż 40% społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek. Dlatego chcielibyśmy podzielić się z Wami wskazówkami, które pomogą zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

Pierwszą poradą jest solidne przygotowanie się do zrobienia zakupów. Należy przemyśleć i przygotować listę produktów tak, by kupić tylko te, które na pewno wykorzystamy. Pamiętajmy, by na zakupy nigdy nie wychodzić z pustym żołądkiem. Dzięki temu trzymanie się listy zakupów będzie łatwiejsze. Przed wyjściem warto zabrać ze sobą torby wielorazowego użytku i torby termiczne odpowiednie do przewozu produktów wymagających przechowywania w lodówce. Do zakupów w sklepie także należy podejść planowo. Najpierw do koszyka wkładamy rzeczy, które się nie psują, a na koniec dopiero te z lodówek.

W domu najważniejsze jest odpowiednie przechowywanie żywności. Przy rozpakowywaniu zakupów powinniśmy zastanowić się, które produkty musimy zjeść jak najszybciej i umieścić je na wierzchu lub oznaczyć karteczkami „Zjedz mnie najpierw”. Warto pamiętać, że nie w każdym miejscu w lodówce panuje taka sama temperatura. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu produktów możemy maksymalnie przedłużyć ich trwałość. Najzimniej jest na środkowych półkach i tam warto trzymać nabiał czy mięso. W dolnych szufladach można przechowywać warzywa i owoce. Natomiast najlepszym miejscem do przechowywania jajek, sosów, czy masła są boczne półki lodówki, w których temperatura sięga nawet do 10°C.

Warto znać także kilka wskazówek, które mogą się przydać podczas świątecznego gotowania. Jeśli w trakcie przyrządzania potraw używamy tylko białek, z żółtek można zrobić kogel-mogel czy domowy budyń. Jeśli używamy samych żółtek, białka możecie zamrozić i wykorzystać później jako dodatek do omletu lub jajecznicy. Zamrażarka będzie także odpowiednim miejscem dla niewykorzystanych owoców, warzyw i świeżych przypraw. Czerstwiejące pieczywo można podać na ciepło w formie grzanek tostów lub zrobić z nich bułkę tartą.

Wprowadzenie małych zmian w swoim domu wpłynie na zmniejszenie ilości śmieci i może pomóc zaoszczędzić pieniądze. Pamiętajmy, aby w okresie świąt, jak i na co dzień dbać o siebie nawzajem i naszą planetę. Życzymy spokojnego i radosnego czasu w rodzinnym gronie oraz szczęśliwego Nowego roku!


wróć do listy