Jajka dobre na Wielkanoc i nie tylko
30.03.2018

Gdy zapytamy najmłodszych o to, z czym kojarzą im się Święta Wielkanocne, na pewno większość z nich wskaże pisanki. Jednokolorowe, w paski, kropki, szlaczki – wszystkie są niezwykłe, wyróżniają się w święconce i na pewno zagoszczą na stole podczas wielkanocnego śniadania. Czy na co dzień też warto jeść jajka? Oczywiście! Jaja są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie oraz cholinę niezbędną do prawidłowego działania mózgu. Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.

Jak wybrać najlepsze jajka? Podczas Ekspedycji Smaków uczniowie dowiadują się, że każde jajko, które trafia do sklepu jest oznaczone specjalnym „kodem”, a każdy znaczek na jajku jest zazwyczaj wyjaśniony również na opakowaniu – na przykład pierwsza cyfra kodu na jajku oznacza system hodowli kur:

0 – ekologiczny

1 – wolnowybiegowy

2 – ściółkowy

3 - klatkowy

To ułatwia nam wybór, jakie jajka chcemy kupić.


wróć do listy