Gotowanie z rodzicami
07.02.2018

Czy korzystanie z pomocy dzieci w kuchni to dobry pomysł? Zdania są podzielone: aż 55% matek dzieci w wieku 6-8 lat twierdzi, że to niebezpieczne miejsce dla dziecka*.

Niestety takie podejście może zniechęcić najmłodszych do włączania się w gotowanie. To szkoda, ponieważ wspólne przygotowywanie posiłków jest świetną okazją do spędzania razem czasu, rozmowy, a także przekazywania pociechom kulinarnych ciekawostek. Wiedza przedstawiona w praktyczny sposób jest o wiele lepiej zapamiętywana. Warto o tym pamiętać, szczególnie, że aż 87% dzieci wskazuje właśnie rodziców jako główne źródło wiedzy o zdrowym odżywianiu.

Może właśnie nadszedł czas na otwarcie najmłodszym drzwi do kulinarnego świata i rozpoczęcie z nimi wspaniałej przygody ze zdrowym odżywianiem? Teraz nawet zwykła kanapka może stać się tematem numer jeden w porannej, śniadaniowej dyskusji - a to dopiero początek!

*Źródło: Raport „Kulinarni Odkrywcy” przygotowany w 2014 r. na użytek programu Tesco dla Szkół


wróć do listy